torstai 4. maaliskuuta 2021

Puutarhajyrsin ja mies tilaten kevääksi hoituu moni asia kasvimailla puutarhoissa laakista, sen jälkeen voikin muuttaa puutarhan kohopenkeiksi.








Maan kääntäminen keväällä ja syksyllä on kasvimaan raskaimpia töitä ja saa hien virtaamaan. Muuttamalla kasvimaa pysyviksi kohopenkeiksi työtaakka helpottaa huomattavasti ja samalla autetaan monin tavoin kasvimaan pieneliöstöä.

Kasvimaan, puutarhan perusteellinen möyhiminen ei aina ole hyväksi maanalaiselle eliöstölle. Toki pihan pikkulinnut saavat syötävää jos niitä ajattelee
Pensasmustikoille luotu eri korkuisia kohopenkkejä 25.9.2020 Piha- ja puutarhatyöt Tampere pic1-3



Puutarhajyrsin ja mies tilaten kevääksi hoituu moni asia kasvimailla puutarhoissa laakista, sen jälkeen voikin muuttaa puutarhan kohopenkeiksi




https://Puutarhajyrsinta.blogspot.com Katso blogista lisää.

Tiedustelut Talonmiespalvelu@gmail.com 
= Ei kiitos fb-viesteinä vaan sähköpostina, koska fb estää viestintää mielivaltaisesti. Fb poistaa mielivaltaisesti viestejä, julkaisuja tai muuttaa ne lukukelvottomiksi.

Keppejä tuotu valmiiksi jotta lintuverkot päälle kuvien ottamisen jälkeen






Pysyvien viljelypenkkien ideana on luoda viljelykasveja varten ympäristö, jossa maaperäeläinten ja pieneliöiden määrä ja aktiivisuus ja sen myötä maan viljavuus vuosi vuodelta lisääntyy. Koska viljelypenkeissä ei kävellä tai ajeta, maan tiivistymistä ei tapahdu ja maa on ilmavaa. Muotonsa ja maanrakenteensa ansiosta kohopenkki lämpenee ja kuivuu aikaisemmin keväällä, jolloin viljelykausi voidaan aloittaa aikaisemmin.

Kohopenkkejä voi tehdä luoden tietoisesti jopa hyvinkin korkeita kohopenkkejä.

Lämpimämmässä ja ilmavassa maassa pieneliötoiminta on vilkkaampaa ja hajottajaeliöiden katemateriaaleista vapauttamat ravinteet tulevat nopeasti viljelykasvien käyttöön läpi kesän.

Kohopenkit tehdään siirtämällä pintamaata käytävän kohdalta penkkiin tai kuten minä olen tehnyt mikä näkyy kuvissa tässä julkaisuissa: Esim oheisella videolla:

Kohopenkkien luonti nostamalla maata tekemällä eri puu- ja kivitarvikkeita, maanaineksia hyödyntäen 20 cm -1 m korkeita kohopenkkejä.

Penkkejä tehtäessä niihin kannattaa sekoittaa kasvi- tai lantaperäistä kompostia, sekä tarvittaessa myös hiekkaa tai turvetta. Komposti ei ole ainoastaan ravinnelisä vaan siinä on myös runsaasti pieneliöitä. Uusia kohopenkkejä tehtäessä penkkien ja käytävien rajat merkitään naruilla. 

Eräs tulkinta yleinen on: Sopiva penkin korkeus suhteessa käytävään on noin 15-20 cm ja penkin reunat ovat loivat. Sopiva penkin leveys on 80-120 cm, jolloin kasvien hoitotöitä ylettyy tekemään penkin keskelle saakka käytävältä käsin. Itse suosin korkeampiakin kohopenkkejä. Käytävä voi olla kapeampi, mutta sen leveys kannattaa mitata niin, että maanpeitekasvusto voidaan leikata esimerkiksi työnnettävällä kelanurmikonleikkurilla tai lankaleikkurilla.

Kohopenkkien väliin jäävät hoitokäytävät. Käytäviin voi vaihtoehtoisesti kylvää maanpeitekasvin, mikä vähentää juuristollaan käytävien liiallista tiivistymistä ja myös tukahduttaa viljelykasvien kanssa kilpailevaa oheiskasvustoa alleen. Valkoapila on suositeltava maanpeitekasvi käytäville. Se on monivuotinen, matalakasvuinen, syväjuurinen typensitojakasvi, joka kestää hyvin tallaamista. Käytävien maanpeitekasvustoa hoidetaan leikkaamalla ja siitä jäävä lehtisilppu laitetaan penkkeihin katteeksi. Vaihtoehtoisesti voi käytävän pitää kovana. En pidä sitä pahana sillä kyllä ne madot etenevät kosteana päivänä / yönä sen kovankin käytävän yli, jos on niin käydäkseen.

Syksyllä kasvukauden päätteeksi penkkien pinta voidaan (ei välttämätöntä) harata kevyesti ja sen voi vielä peittää kasvijätteellä. Yrtti- ja ruokakasveja varten: Keväällä kasvukauden alkaessa penkit tasoitetaan ja maa voidaan kääntää 10-15 sentin syvyydeltä. Kääntäminen on helppoa, sillä maa on kuohkeaa, koska penkeissä ei kävellä tai ajeta työkoneilla missään vaiheessa vuotta. 
------------------------------------------------------- 
Ohessa rakenteilla ollut kohopenkki talosta poispäin madaltuvana versiona 2017 kesältä ------------

---------------------------------------

---------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti